ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΟ BANK RUN ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ...





Για μαζική εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, αμέσως μόλις εκείνες ανοίξουν, προειδοποιεί η Berenberg Bank, στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε, επιχειρώντας να αποτιμήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Κύπρο.
 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, όλες οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, με στόχο να ανοίξουν εκ νέου την Πέμπτη 28 Μαρτίου.
 
"Οι κυπριακές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με...
μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων. Είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν", σχολιάζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank και συντάκτης της εν λόγω έκθεσης, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
 
"Είναι πολύ πιθανό πως έρχεται μαζικό bank run στην Κύπρο", τονίζει χαρακτηριστικά ο Schmieding. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η στήριξη της ΕΚΤ θα παράσχει σημαντική ανακούφιση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας η ΕΚΤ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για συνέχιση της στήριξης των κυπριακών τραπεζών.
"Δεν πρόκειται να αντιταχθούμε στο κυπριακό αίτημα για παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες", διεμήνυσε στην εν λόγω ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Αλλά ο Schmieding προειδοποιεί: Οι ουρές στα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες... 
 
Ωστόσο ο επικεφάλης οικονομολόγος της Berenberg Bank δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει φυγή καταθέσεων από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πλην των κυπριακών.
 
"Εκτός Κύπρου δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων", σχολιάζει με νόημα ο Schmieding.
 
Εστιάζοντας περαιτέρω ο ίδιος στα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Κυριακής για την Κύπρο, σημειώνει χαρακτηριστικά: Η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα σημάνει πρωτίστως το εξής: Η Κύπρος θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών μπίζνες, γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα στον επανακαθορισμό των οικονομικών σχέσεων Λευκωσίας και Μόσχας... 
 
"Η αλλαγή των κρίσιμων αυτών ισορροπιών θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία", προειδοποιεί επίσης ο Schmieding.
 
Και προσθέτει: Για την ΕΚΤ, η συμφωνία της Κύπρου θεωρείται ωστόσο μια θετική εξέλιξη. Είναι δίκαιη αφενός και αφετέρου θα προσθέσει νέους "πόντους" στον επικεφαλής της ΕΚΤ, τον Mario Draghi, για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος... 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: