ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ



03/28/2013 - 07:55
 
Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ έγιναν ληξιπροθεσμα χρέη στο Δημόσιο το 1ο δίμηνο του έτους καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, 1 στους 5 επαγγελματίες δεν υπέβαλε περιοδική δήλωση ΦΠΑ για αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο που του αναλογεί.
 
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι άκρως εντυπωσιακά καθώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (παλαιά και νέα) εκτοξεύτηκαν στα 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ομως, μετά την απειλή για άσκηση ποινικών διώξεων σε όσους έχουν οφειλές στην εφορία πάνω από ένα ύψος, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις εφορίες είτε για να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που χρωστούν είτε για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Τα έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημόσιου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν συνολικά σε 488 εκατ. ευρώ.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- Στο πρώτο δίμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 1.176.048 δηλώσεις ΦΠΑ. Τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 935.609 δηλώσεις. Δηλαδή 240.439 γύρισαν την «πλάτη» στην εφορία.
- Το πρώτο δίμηνο ολοκληρώθηκαν 18 τακτικοί έλεγχοι και 85 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι 28,6 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 5,3 εκατ. ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης απέστειλε εγκύκλιο προς όλες της εφορίες της επικράτειας με την οποία καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τους δικαιούχους με βάση αιτήσεις που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ΤΑΧΙΣ έως τις 15 Μαρτίου 2013 και εμφανίζονται ως εκκρεμείς.
Οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ και τώρα οι εφορίες καλούνται να καταχωρίσουν τις αιτήσεις σε τρία αρχεία ως εξής:
- 1ο αρχείο: Περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή Φ.Π.Α. πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, χωρίς έλεγχο. Το Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) για την επιστροφή του ΦΠΑ θα εκδίδεται εντός 20 ημερών. Στην περίπτωση που ο έφορος διαθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει σοβαρή παραβατική ή άλλη συμπεριφορά, καθώς και στην περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή τακτικού ελέγχου για το εν λόγω διάστημα ή έχει αρχίσει προσωρινός έλεγχος, δεν πραγματοποιείται άμεσα η επιστροφή και εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.
- 2ο αρχείο: Περιλαμβάνει εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που ενδεχόμενα έχουν παραγραφεί. Για τις εν λόγω αιτήσεις η Δ.Ο.Υ. θα πρέπει κατ' αρχήν, με έλεγχο από το γραφείο και χωρίς την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, να διαπιστώσει εάν πράγματι το αίτημα επιστροφής έχει παραγραφεί. Τυχόν περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί (διενεργείται έλεγχος, υφίσταται δικαστική διένεξη κλπ.), θα προωθούνται προς έλεγχο προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή.
- 3ο αρχείο: Περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται μετά την πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου. Για τις αιτήσεις αυτές εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου, εκτός εάν έχει ήδη εκδοθεί, με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις (εξαγωγές σε τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις) και για τις υπόλοιπες ανάλογα την ημερομηνία υποβολής τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: