ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ



03/28/2013 - 07:56

Η Κύπρος αποτέλεσε το πείραμα-οδηγό σε μια σειρά κουρέματος τραπεζικών καταθέσεων που σύντομα θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από χώρες. Συγκεκριμένα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Είναι αναπόφευκτο, και το βλέπει σύντομα να έρχεται το ίδιο το IΙF.
Πιέσεις για κατάσχεση ποσοστού επί των τραπεζικών καταθέσεων στον τραπεζικό τομέα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας της Ελλάδας και της Ιταλίας μετά την απόφαση για την Κύπρο βλέπει το IIF σε έκθεσή του.
Το διεθνές Ινστιτούτο εκτιμά ότι τράπεζες περισσότερο αδύναμων χωρών –και ειδικά οι τρεις του ευρωπαϊκού νότου-- θα αντιμετωπίσουν πιέσεις, αναφέρει το Bloomberg.
Η απόφαση για την Κύπρο, επισημαίνεται ακόμη από το IIF, «αντί να σπάσει το δεσμό ανάμεσα στους ισολογισμούς των τραπεζών και τους κρατικούς, τον βαθαίνει».
«Οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αδύναμες χώρες θα αντιμετωπίσουν κούρεμα σε καταθέτες και πιστωτές, συμπαρασύροντας την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά», προειδοποιεί το IIF.
Επιπλέον το Ινστιτούτο βλέπει σαν πολύ πιθανό ότι οι αγορές έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην εκφρασμένη θέση της ΕΚΤ και του προέδρου της ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ και για το λόγω αυτό να υποεκτιμούν κάποιου είδους κίνδυνο για διάσπαση.
Να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του μ.κ. τους κατά 10% στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, εγχρίρημα ιδιαίτερα δύσκολο που αν αποτύχει τότε χάνουν οι εγχώριοι τραπεζίτες τον έλεγχο των ιδρυμάτων. Αλλά η κυριότερη πρόκληση θα ερθει από το έλλειμμα που ήδη διαγράφεραι τεράστιο, αφου απέτυχαν και αυτά τα φορολογικά μέτρα. Άρα; Άρα το μόνο βέβαιο είναι ότι το "κυπριακό μοντέλο" θα φορεθεί και στην Ελλάδα. Με μόνο ερωτηματικό το ποσοστό.
Παλαιότερα όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση (για πάρα πολλούς δημιούργημα σκοτεινών κύκλων, με στόχο να βάλουν "χέρι" σε πλουτοπαραγωγικές πηγές σε διάφορα μέρη του πλανήτη) κάποιοι οικονομόλόγοι έλεγαν ότι αυτή θα τελειώσει με ένα είδος παγκόσμιου κουρέματος. Φυσικά χαρακτηριζόντουσαν γραφικοί, και επικίνδυνοι, εκ των υστέρων φαίνεται να δικαιώνονται, αυτό που έγινε στην Κύπρο, θα εξαπλωθεί στην Ευρωζώνη, και διόλου απίθανο να φτάσει ακόμα και .... στη Ν.Ζηλανδία.
Ποιοί τα προκάλεσαν όλα αυτά; Μα όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς "βρες αυτούς που επωφελούνται, αυτοί είναι οι ένοχοι" .
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: